//
u leest...
Pers

Verbeken in Vaillant News magazine

Een bodem/water-warmtepomp met ingebouwde boiler en passieve koeling in een gerenoveerde hoeve, door Patrick Verbeken. Een compacte installatie met een hoog comfort.

Al gewend aan zonnepanelen? Maak je dan maar klaar voor de volgende innovatie, de warmtepomp. Zoals het woord zegt, je pompt er warmte mee op uit de natuur, gratis en voor niets. Maar hoe werken ze precies, die warmtepompen? Kan iedereen er een installeren? En wat levert het je dan precies op?

Patrick Verbeken uit Essene heeft er al heel wat ervaring mee. Hij is ingenieur van opleiding, installateur van verwarmingssystemen en een overtuigde voorstander van hernieuwbare energie. “Je hoort vandaag veel over warmtepompen en de energiebesparing die je er mee kan realiseren. Dat klopt ook, maar waar vele mensen niet bij stilstaan is dat je woning aan enkele voorwaarden moet voldoen, voordat een warmtepomp je ook wat opbrengt.”

Een grondige voorstudie geeft je het beste rendement

“Sommige mensen zijn wel gewonnen voor het idee van een warmtepomp, terwijl dat absoluut niet past bij hun woning. Daarom voer ik voor elke installatie een grondige voorstudie uit. Die bestaat uit een warmteverliesberekening en een gedetailleerde uittekening van de hydraulische opbouw van de installatie. Op basis daarvan zie je al gauw wat de beste oplossing is, zowel qua comfort als energieverbruik. Dus vooraleer je de warmtepomp installeert, laat eerst een grondige analyse en berekening uitvoeren. “

Wat zijn dan die basisvoorwaarden om een warmtepomp te installeren? “Ten eerste, je huis moet heel goed geïsoleerd zijn en beschikken over vloerverwarming. Als je een nieuw huis bouwt, kun je dat natuurlijk voorzien. Maar ook een bestaand huis kun je perfect aanpassen aan een warmtepomp.” En dat is nu precies wat de firma Verbeken gedaan heeft in een hoeve in het Pajottenland.

Met een warmtepomp een gerenoveerde hoeve verwarmen

“Het was een oude maar grondig gerenoveerde woning. De eigenaars hadden het huis uitgebreid geïsoleerd (6 cm bovenop de dikke buitenmuren, 12 cm in de vloer en 13 cm in het dak), een gecontroleerd ventilatiesysteem (systeem D met warmterecuperatie) geplaatst en vloerverwarming voorzien. Alles picco bello dus. De warmteverliesberekening kwam uit op een verwarmingsvermogen van slechts 10 kW. Maar er waren nog factoren die meespeelden in de keuze voor een warmtepomp: de straat beschikte niet over gasleidingen, de eigenaars wilden niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en ze waren grote voorstanders van een toekomstgericht en milieuvriendelijk systeem. “

Zo kwamen we uit bij een bodem/water warmtepomp, de geoTHERM exclusiv VWS van Vaillant. Een compact toestel met drie functies: verwarming, de productie van warm water voor keuken en badkamer en als toetje, passieve koeling voor in de zomer. Het toestel neemt weinig plaats in beslag en is snel en eenvoudig te installeren. “Die passieve koeling is toch een interessante extra”, vindt Patrick Verbeken. “Heel aangenaam in de zomer en dat zonder energieverbruik. “

Wat bedoel je: warmte uit de bodem pompen?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de bodem. Nadat je de warmte hebt opgevangen, moet je de temperatuur verhogen naar 35°C. Dat gebeurt met de scroll compressor, de enige component in je warmtepomp die energie verbruikt. De warmtepomp geeft de verhoogde warmte dan af aan de vloerverwarming.

Passieve koeling werkt omgekeerd. Het water in de vloerverwarming ontneemt de warmte aan de woning en geeft die terug aan de bodem. Daarvoor heb je de scroll compressor niet nodig zodat je ook niet de minste energie verbruikt. Milieuvriendelijk en het toppunt van zuinigheid.

Verticale boringen of horizontale collectoren

Voor de hoeve in het Pajotteland heeft Patrick Verbeken gekozen voor een bodem/warmtepomp met verticale boringen. Maar er zijn nog andere mogelijkheden, zoals horizontale bodemcollectoren. Die plaats je 1,5 m onder de bodemoppervlakte. Voor horizontale collectoren heb je echter wel een grote grondoppervlakte nodig die bovendien vrij en onbeschaduwd is. Afhankelijk van het type grond kom je toch uit op 50 à 60m² per kW verwarmingsvermogen. Heb je niet zoveel plaats, kun je kiezen voor verticale boringen.

Patrick Verbeken: ”Een systeem met verticale boringen is duurder maar biedt heel wat voordelen: het vergt weinig plaats, het gaat snel, je bereikt een stabieler rendement in vergelijking met horizontale collectoren. En je hoeft er geen rekening mee te houden bij de aanleg van je tuin. Voor de hoeve hebben we 4 boringen van 65 meter diep uitgevoerd voor 10kW verwarmingsvermogen. We hebben de warmtepomp in 2008 geïnstalleerd en ze heeft ook tijdens de koudste winterdagen de woning aangenaam verwarmd. Missie geslaagd.”

“Om piekmomenten op te vangen, is er standaard  een elektrische weerstand in de warmtepomp ingebouwd. Je kunt die ook gewoon op inactief zetten, zoals ik ook doe. Want als je de warmteverliesberekening exact uitvoert, heb je die normaal niet nodig.”

Warmtepomp in nieuwbouw

In december 2009 heeft de firma Verbeken ook een warmtepomp geïnstalleerd in de nieuwbouwwoning van Mr. en Mevr. Braux uit Affligem. Een moderne, comfortabele en doordachte woning voor een gezin van 2 tot 6 personen, afhankelijk van het tijdstip van de week. “Het voordeel bij een nieuwbouw is dat je je verwarmingssysteem integreert in het bouwontwerp. Wat ook het geval was voor deze woning”, zegt”, Patrick Verbeken. “Het noodzakelijke vermogen om deze woning te verwarmen was 14kW. De oplossing? Een Vaillant warmtepomp van het type geoTHERM 141/2. Door de 6 gezinsleden en het hoge waterverbruik (2 badkamers), hebben we het gecombineerd met een warmwaterboiler van 300 liter, de geoSTOR VIH RW 300 van Vaillant. Ook hier hebben we gekozen voor verticale boringen.”

Op lange termijn loont het zeker, voor jezelf en voor de natuur

“Om te concluderen: met de juiste woning biedt een warmtepomp heel wat voordelen. Het belangrijkste is zeker het lager energieverbruik. Maar warmtepompen zijn ook buitengewoon onderhoudsvriendelijk. Aangezien er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen en er geen verbranding plaats vindt met rookgassen, zal het toestel amper vervuilen. Je kunt het daarom ook overal in je woning plaatsen. De toestellen functioneren geruisloos en zien er mooi afgewerkt uit. De basisinvestering is redelijk hoog, dat klopt, maar op lange termijn loont het zeker.”

Links:
Vaillant News magazine
Website: IkbenEcoist

Advertentie

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Kalender

oktober 2011
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Blogstatistieken

  • 25.973 hits
%d bloggers liken dit: